Febuary 09, 2018

Kosmetiikan mikromuovit puhuttavat niin kuluttajia kuin päättäjiä ja moni on heräämässä siihen, kuinka suuri merkitys arkisilla kulutustottumuksillamme on paitsi omaan, myös ympäristön terveyteen.

Paljon on puhuttu kuorintatuotteiden ja hammastahnojen muovirakeista eli mikromuovista, mutta muovia on kosmetiikassa muinakin komponentteina; makro-, nano- ja liukenevassa muodossa. Selvitimme tammikuussa CosmEthics- tietokannan tuotteiden muovipitoisuutta saadaksemme käsityksen siitä, kuinka iso osa kaupan kosmetiikkatuotteista sisältää muovia jossakin muodossa.

Kävimme läpi CosmEthicsin vuoden 2017 tuotteet, eli kaiken kosmetiikan, joita käyttäjämme lisäsivät tietokantaamme vuonna 2017 ja joita on myyty EU-alueella vuoden 2017 aikana.

Vuoden 2017 otannassa (39 298 tuotetta analysoitiin) 45,98 % sisälsi vähintään yhtä tai useampaa muovikemikaalia.

Julkisen keskustelun ja tuotteiden markkinointiväittämien perusteella voisi olettaa, että muovin käyttö kosmetiikassa on vähenemään päin, mutta CosmEthics-tietokannan data näyttää trendin olevan päinvastainen. Verratessamme vuoden 2017 tuotteiden muovipitoisuuksia vuosien 2013-2016 koostumuksiin, saimme selville muovikemikaalien käytön kosmetiikassa kasvaneen. Vuosina 2013-2016 muovia oli 40,75% tuotteista, nyt vastaava luku on 45,98%.

Teollisuus on saattanut karsia esimerkiksi mikrohelmien käyttöä, mutta muovia muissa muodoissa on tullut tilalle.

Vuonna 2017 kosmetiikkatuotteissa viisi eniten käytettyä muovikemikaalia ovat:

  1. 1. CARBOMER
  2. 2. POLYETHYLENE
  3. 3. ACRYLATES/C10-30 ALKYL ACRYLATE CROSSPOLYMER
  4. 4. NYLON-12
  5. 5. ACRYLATES COPOLYMER

Päivittäisillä kosmetiikkavalinnoillaan meistä jokainen voi olla pienentämässä oman kehon ja ympäristön muovikuormitusta, kunhan valitsee muovittomat tuotteet! Muovin tunnistaminen kosmetiikassa on vaan haastavaa sen vuoksi, ettei kuluttaja voi helposti tunnistaa muovikemikaaleja nimeltä. Kemikaaliryhmässä on aineita on yli 500, eikä INCI-nimistä pysty päättelemään kemikaalia muoviksi.

Mikäli haluat varmistaa, että käyttämäsi kosmetiikka on muovitonta, aktivoi CosmEthicsin muovilista. Muovilistamme on maksuton ja appimme on ladattavissa iOS ja Android -käyttöjärjestemmille.

Myös sertifioitu luonnonkosmetiikka on aina muovitonta. Ole kuitenkin tarkkana sertifikaattien kanssa: viherpesu on yleistä, eikä luonnollisen näköinen tuote ole tae muovittomuudesta.

Saat lisätietoa muovittomista tuotteista lukemalla aikaisemmat juttumme aiheesta:

  1. Muoviton seerumi kiitos!
  2. Muovittomat punahuulet
  3. Luonnollisilta vaikuttavat tuotteet voivat sisältää muovia

Kosmetiikassa käytetty muovi ei välttämättä ole aina paljon puhuttua mikromuovia (<5mm), se voi olla myös makro- (>5mm), nano- tai liukenevaa muovia. Pakkauksen lupaus mikromuovittomuudesta ei siis välttämättä ole tae tuotteen muovittomuudesta! Klikkaa itsesi FB-sivullemme ja osallistu keskusteluun: tulisiko mielestäsi mikromuovittomaksi markkinoitu tuote olla koostumukseltaan kokonaan muoviton?

Lataa CosmEthics-sovellus iOS:lle tai Androidille. Appi on kuluttajille maksuton:

Teemme CosmEthicsilla päivittäin töitä kiellettyjen kosmetiikkakemikaalien käytön lopettamiseksi.

EU-markkinoilla on parhaillaan yli 1000 kosmetiikkatuotetta, jotka sisältävät kiellettyjä aineita (Annex II). Auta meitä saamaan ne pois kosmetiikkamarkkinoilta ja allekirjoita adressimme. Kiitos!